Dette innlegget er sponset.
Skal du kjøpe din første bil? Da er det en rekke ting du bør være oppmerksom på uavhengig om du kjøper av en privatperson, importerer fra utlandet eller kjøper ny eller brukt hos en forhandler. Få med deg våre 8 tips og du står straks mye sterkere.
Begynn med finansieringen
Enten du skal kjøpe bruktbil eller ny bil, importere, kjøpe av forhandler eller kjøpe av privatperson, begynn med å lage et budsjett; hvor mye penger har du selv, og hvor mye kan du låne? Mest sannsynlig kan du låne svært mye mer enn du tror. Det mangler nemlig ikke på tilbud om usikrede lån der ute. I det siste har også en rekke nye aktører entret banen, og vi har fått banker som Komplett Bank og Bank Norwegian som begge tilbyr forbrukslån. Disse lånene er imidlertid dyre sammenlignet med tradisjonelle billån hvor du tar pant i bilen. Tradisjonelle billån er på den annen side mer begrenset; du vil ikke få fullfinansiert kjøpet. Har du ikke nok egenkapital selv, er du derfor tvunget til å ta et forbrukslån. Pass i så fall på å finne det beste lånetilbudet med sammenlingningstjenester som AltOmForbrukslån.no og Finansportalen.no
Ikke bli emosjonell
Det første bilkjøpet er en milepæle for mange, og det er lett å la seg rive med og kjøpe en dyrere eller en annen bil enn den du egentlig har råd til eller bruk for. Bilmerke bør ikke avgjøre beslutningen din, og kjøpet bør heller styres av kriterier som funksjonalitet, størrelse og driftskostnader. Kjøper du bruktbil eller ny bil av en forhandler, er det også verdt å merke seg butikkens service og verkstedets renomé. Kjenner du andre som har kjøpt bil fra butikken er dette ypperlige kilder til informasjon, men også Facebook-grupper for bilmerket og diskusjonsforum på nett er nyttige for å høre andres erfaringer om verkstedet og forhandleren.
Prøvekjør mye
Prøvekjør mest mulig med flest mulig biler allerede fra starten av. Unngå biler som ikke er aktuelle, det er bortkastet tid både for deg og forhandleren, men biler som er i din prisklasse og passer ditt funksjonsbehov, kan med fordel prøvekjøres selv om du kanskje ikke synes bilen er estetisk penest. Ikke bare vil det gi deg et bedre grunnlag for å vurdere bilene du foretrekker, men det vil også kanskje overraske deg positivt. Den rimelige bilen som ser ut som trampet pakkepapp fra IKEA har kanskje en kjøreopplevelse som er helt uovertruffen de andre kandidatene innen samme prissegment. Dog gjelder ikke dette ubegrenset. Prøvekjøring er gratis, men det kan jo kanskje være lurt å begrense hvor mange biler du prøvekjører hos hver forhandler.
Kjøper du bruktbil, ta en NAF Test
En NAF Test er ikke gratis, men verdt hver eneste krone om du skal kjøpe bruktbil. Ingen andre undersøkelser er like grundige som NAF sin test. En NAF Test er derfor et særdeles godt grunnlag for å ta en kjøpsbeslutning, for ved bruktbilkjøp er du selv ansvarlig for å undersøke bilen nøye. Bruktbiler selges nemlig «som den er» som i praksis betyr at det skal svært mye til før selger blir ansvarlig for eventuelle feil og mangler ved bilen som fremkommer etter du har overtatt bilen.
Forhandling, ikke pruting
Mange synes det er ubehagelig å prute på prisen. Men i stedet for å tenke på det som pruting, bør du heller se på det som prisforhandlinger; selger og kjøper skal i fellesskap komme frem til en pris begge kan leve med. I prisen kan det ligge mer enn bare kroner og øre betalt. Utvidet garanti, ekstrautstyr, oppgraderte felger og dekk er blant annet i spill om du forhandler med en butikk. Forhandler du med en privatperson, kan du gjerne starte med å ta en kjapp gjennomgang av bilens tilstand med selger. Påpek nedsidene ved kjøpet; ripen på døren, den lille bulken på siden, bare 1 år igjen av garantien osv. En slik gjennomgang vil sette tonen for den videre prisforhandlingen, og gi deg et bedre grunnlag for med rimelighet å kunne hevde at prisen bør settes lavere.
Be the first to comment