Fem myter relatert til alkohol - Promillemåler.no

Fem myter relatert til alkohol

Promillemåler
Kilde: Shutterstock

Fem myter relatert til alkohol

At det finnes en del myter knyttet til alkoholkonsumering er ingen hemmelighet. Det er mange der ute, og det kan være vanskelig å vite hvilke som faktisk er sanne og ikke. Derfor skal vi i DriveSafer hjelpe deg å avklare noen myter, slik at kanskje du drikker mer fornuftig, får mindre bakrus og kanskje kan lære borte dette til venner.

Deler av innholdet til denne artikkelen er hentet fra: http://greatist.com/health/13-biggest-myths-alcohol den 17.10.2015.

1.    Å blande alkohol med energidrikker gjør deg fullere

Mange har kanskje hørt om å blande alkohol med energidrikker som Red Bull eller Monster Energy skal gjøre deg fullere. Baktanken er vel at blandingen av alkohol og koffein skal ha en positiv synergieffekt når det kommer til promillen, men svaret kunne ikke vært mer feil.

Fakta: Dessverre, så vil ikke det å blande alkohol og koffein gjøre direkte fullere, men koffeinen vil være med å skjule effekten av alkoholen. Dette kan bety at man ikke kjenner hvor full man faktisk er, og ender opp med å drikke enda mer. Dette vil igjen føre til en enda verre dagen derpå.

2.    Øl og vin blir krøll, men vin og øl blir fin

En velkjent myte er den som omhandler om hva man burde drikke først. Det skal i følge denne påstanden være en form for rekkefølge man skal konsumere forskjellige typer drikke i. Dette skal visst nok føre til at man skal bli enten fin i formen eller blir dårlig. På en annen side, er dette egentlig sant, eller er det bare oppspinn?

Fakta: Noen tror at det å drikke noen glass vin for deretter å drikke øl skal ende med krøll. Det derimot våre kilder sier, det er at det har ikke noe å si hva slags type alkohol du drikker i hvilken rekkefølge, men i hvilken mengde. Dette betyr at du burde heller fokusere på antallet drinker, istedenfor om det er øl og vin, og i hvilken rekkefølge.

3.    Mørkere øl er alltid sunnere

Mørkere øl og vin har på generelt basis mer antioksidanter enn for eksempel lettøl og hvitvin. Derfor er det en del som holder seg til slike typer alkoholholdig drikke for å få mest mulig næringshold per alkoholenhet, selv om den inneholder mer kalorier. Og med dette konkluderer de at den er sunnere.

Fakta: Selv om mørkere øl kan inneholde mer antioksidanter, de kan også inneholde mer ”cogeners”, et giftig kjemikalie som blir dannet under gjæringsprosessen. Dette er som regel alltid i alle mørke typer drikke, og er med på å forme din dagen derpå. Ikke på en god måte, men på en måte som du kjenner som en dårlig dagen derpå. Bytt ut det mørke mot det sunne, og du får mindre kalorier og strammere kropp samtidig en bedre dagen derpå.

4.    Jo eldre vin, jo bedre vin

Man skulle jo tro at en vin av en eldre årgang må ha noe betydning. Det er jo allmenkjent at en gammel vin er en god vin, og den skal selvfølgelig koste mer og er da av høyere kvalitet. I tillegg har den jo ikke blitt åpnet på mange år, så den har hatt god tid på å godgjøre seg. Derimot, er dette sant?

Fakta: Selv om dette stemmer for de fleste viner, så avhenger dette av andre faktorer enn kun år. For det første så avhenger dette av typen vin. Noen er faktisk ment å drikke innen ett år etter produksjonen av vinen, og blir ikke bedre etter noe år. Mens andre er meningen å lagre de, fordi hensikten er at de skal bli bedre med tiden. I tillegg får noen viner mindre antioksidantinnhold med tiden.

5.    Mørkere øl har høyere alkoholprosent enn lettøl

En siste myte sier at mørkt øl bare ser ut som det er tykkere, mer smakfull og inneholder mer kalorier og karbohydrater enn lettøl. Derfor antar mange at alkoholprosenten i slikt øl også er høyere. Stemmer denne siste myten?

Selv om mange lettøl inneholder mindre farge, i form av tynnere øl, og farge er ikke en indikator på om det er en lavkaloriøl eller ikke. Fargen til ølet avhenger av type korn den er laget av. Noen mørkere øl inneholder faktisk mindre alkoholprosent og kalorier enn de andre mørke ølene. For å være sikker på hvilken farge ølen faktisk har, spør bartenderen eller en kundeveileder på Vinmonopolet.

About the author

DriveSafer.no

Denne bloggen eies og drives av DriveSafer.no

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*