Slik gjøres en promillemåling - Promillemåler.no

Slik gjøres en promillemåling

Promillemåler
Kilde: Shutterstock

Er du usikker på hva som skjer dersom du blir stanset i promillekontroll av politiet? Mange blir nok nervøse når de blir vinket til siden, først og fremst for hva som skal skje, ettersom de fleste i Norge lar bilen stå med mindre de er rusfrie. Vi ser nærmere på hvordan en promillemåler fungerer, og hvordan en promillemåling utføres i praksis.

Enkel promillekontroll med promillemåler

Under en promillekontroll er politiet avhengig av raske tester, ettersom det gjerne er svært mange bilister som skal kontrolleres. Derfor tar selve testen bare noen få sekunder, der alt du skal gjøre er å blåse i en såkalt promillemåler i noen sekunder. Som regel tar det ikke mer enn 5 sekunder før resultatet er klart.

Viser promillemåleren 0.0, så kan du kjøre videre. Derimot blir det noe mer knotete hvis du faktisk har promille – enten det er under 0,2 eller over. Da vil politiet vente omtrent 20 minutter før de gjør en ny måling, for å finne ut om du er på stigende eller synkende rus. Uansett vil resultatet fra promillemåleren gjøre at du blir nødt til å ta blodprøve for å få nøyaktig resultat.

Slik fungerer en promillemåler

Teknologien i en promillemåler består i stor grad av en brenselcelle som omdanner luftmengden som blir blåst inn til elektrisk strøm. Gjennom en liten elektronisk datachip i promillemåleren gjøres en utregning via en forhåndsprogrammert algoritme som viser hvilken promille personen som blåste har. Typisk vil politiets promillemåler ha større brenselcelle enn målere for privat bruk, noe som gir bedre nøyaktighet.

About the author

DriveSafer.no

Denne bloggen eies og drives av DriveSafer.no

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*