Slik bruker politiet en promillemåler - Promillemåler.no

Slik bruker politiet en promillemåler

Promillemåler
Kilde: Shutterstock

Har du noen gang blitt stoppet i en promillekontroll av politiet? I så fall er du nok kjent med rutinene, som er forholdsvis enkle. Det er nemlig svært mange bilister som skal kontrolleres på kort tid, og følgelig er politiet avhengig av effektive kontroller – noe man får med en promillemåler.

Bruker promillemåler for grunnleggende sjekk

En promillemåler vil aldri kunne gi eksakte resultater av alkoholforekomst i blodet, men vil være nøyaktig nok til at man kan gi en viss pekepinn på en persons promille. Ettersom promillegrensen for å kjøre bil i Norge er på forholdsvis lave 0.2 promille skal det ikke veldig mye til før man passerer grensen, og følgelig er en promillemåler god nok til å vurdere dette.

Men ikke helt alene – for når politiet gjør promillekontroller, så vil en promillemåler kun være første steg i prosessen. Dersom du blåser til en promille på 0.0, så er det uproblematisk, men hvis det derimot blir utslag på prøven så blir det mer komplisert.

Da vil nemlig politiet be deg vente i minst 20 minutter før du må blåse på nytt, slik at man kan vurdere om du er på synkende eller stigende rus. Deretter vil resultatet avgjøre om det er nødvendig med blodprøve for å bekrefte eksakt promille.

Promillemålere for privat bruk

De fleste promillemålere som selges på det norske markedet bruker samme teknologi som politiet sine. Den primære forskjellen er at brenselcellen i politiets promillemålere er noe større, slik at de kan gi mer nøyaktige avlesninger ved blåseprøver. Utover dette vil en promillemåler for privat bruk også kunne gi nokså nøyaktige resultater.

About the author

DriveSafer.no

Denne bloggen eies og drives av DriveSafer.no

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*